wtorek, 21 sierpnia 2012

Placki chlebowe z bekonem i twarożkiem

Zainspirowana przepisami regionalnymi znalezionymi na stronie Lidl.pl postanowiłam spróbować coś w podobnym stylu, jak znaleziona tam potrawa.

Składniki na placki (4 porcje):

  • 3 kromki czerstwego chleba
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • szczypiorek lub cebulka
  • sól czosnkowa
  • pieprz ziołowy
  • 4 plastry bekonu surowego
  • olej do smażenia
Składniki na twarożek - wychodzi go dosyć sporo, więc po obiedzie może zostać na kanapki :-) :
  • opakowanie półtłustego twarogu
  • mały kubeczek jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypior
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw szykujemy twarożek. Wyciskamy przez praskę czosnek, kroimy szczypiorek i mieszamy to z twarożkiem i jogurtem, dodając szczyptę soli do smaku.
  2. Plastry bekonu układamy na blaszce do grillowania i wkładamy do piekarnika, by się pięknie wysmażyły.
  3. Połamany na kawałki chleb zalewamy mlekiem - niech twardawa skórka zmięknie. Dodajemy jajka, mąkę, szczypior i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  4. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto na placki w dość dużych porcjach (pół patelni - jeden placek) i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
  5. Układamy na talerzu placek, przykrywamy go plastrem upieczonego bekonu i kolejnym plackiem. Obok nakładamy porcję twarożku.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda Twoje danie, spróbowałabym go nawet o tak późnej porze :) Pozdrawiam cieplutko :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała wkrótce spróbować, przepis bardzo prosty, ale na widok zdjęcia ślinka mocno cieknie:)

    OdpowiedzUsuń