niedziela, 17 marca 2013

Bułki i drożdżówki

Z braku pieczywa i chęci pójścia po nie do sklepu powstały bułki. A że ciasta urosło dużo, to powstały bułeczki z makiem, bułeczki z cukrem i wieniec maślany z cynamonem :-)
Ale po kolei...

Składniki na ciasto (na 12 bułek z makiem, 4 spore bułki z cukrem i wieniec):

  • 25 g drożdży instant
  • 500 ml wody
  • 75 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka (jedno z nich tylko do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • 800 g mąki pszennej
  • mak do posypania bułek
  • cukier do posypania bułek 
  • cynamon 
  • miękkie masło

Sposób przygotowania:
  1. Zagrzać wodę z olejem do temp. około 38'C. Do dużej miski wsypać drożdże i cukier i zalać wodą z olejem. Dokładnie wymieszać, żeby drożdże zaczęły się rozpuszczać.
  2. Do drożdży dodać sól, jajko, większość mąki (ok. 750 g) i wyrobić ręką na miękką masę, która powinna odchodzić od miski.
  3. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na dwie części. Z jednej uformować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Drugą część rozciągnąć w wałek i spłaszczyć ręką na wysypanym mąką blacie na szerokość dłoni. Tak rozciągnięty pasek smarujemy masłem, jak kromkę chleba, posypujemy cynamonem i cukrem i rolujemy wzdłuż dłuższego brzegu. I następnie znów rozciągamy w wałek, tym razem jednak uważając, żeby ciasto się za bardzo nie porozrywało. Z wałka formujemy okrąg i nacinamy go po zewnętrznej do połowy co kilka cm. Skomplikowany opis, ale jak się przyjrzycie zdjęciu, to powinniście załapać o co mi chodzi ;-)
  5. Wszystkie przygotowane bułeczki i wieniec smarujemy rozbełtanym jajkiem. Bułki posypujemy makiem lub cukrem, wg uznania i odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze kilka minut.
  6. W tym czasie włączamy piekarnik na 170'C, żeby się lekko rozgrzał. Bułki i wieniec pieczemy do chwili, aż się zarumienią.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja od dawna planuje upiec jakieś pieczywo, ale jakoś marnie mi idzie... Muszę się zmotywować :P

    OdpowiedzUsuń