Zainspirowana przepisami regionalnymi znalezionymi na stronie Lidl.pl postanowiłam spróbować coś w podobnym stylu, jak znaleziona tam potrawa.
Składniki na placki (4 porcje):
- 3 kromki czerstwego chleba
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- szczypiorek lub cebulka
- sól czosnkowa
- pieprz ziołowy
- 4 plastry bekonu surowego
- olej do smażenia
Składniki na twarożek - wychodzi go dosyć sporo, więc po obiedzie może zostać na kanapki :-) :
- opakowanie półtłustego twarogu
- mały kubeczek jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- szczypior
- sól
Sposób przygotowania:
- Najpierw szykujemy twarożek. Wyciskamy przez praskę czosnek, kroimy szczypiorek i mieszamy to z twarożkiem i jogurtem, dodając szczyptę soli do smaku.
- Plastry bekonu układamy na blaszce do grillowania i wkładamy do piekarnika, by się pięknie wysmażyły.
- Połamany na kawałki chleb zalewamy mlekiem - niech twardawa skórka zmięknie. Dodajemy jajka, mąkę, szczypior i przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzany olej wykładamy ciasto na placki w dość dużych porcjach (pół patelni - jeden placek) i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
- Układamy na talerzu placek, przykrywamy go plastrem upieczonego bekonu i kolejnym plackiem. Obok nakładamy porcję twarożku.
Smacznego!
Smakowicie wygląda Twoje danie, spróbowałabym go nawet o tak późnej porze :) Pozdrawiam cieplutko :) :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wkrótce spróbować, przepis bardzo prosty, ale na widok zdjęcia ślinka mocno cieknie:)
OdpowiedzUsuń